Als projectleider en later ook als uitvoerend welzijnscoach heb ik aan de basis gestaan van deze zo waardevolle interventie. Ik ken de hindernissen, uitdagingen en valkuilen als geen ander.
Welzijn op Recept is een alternatief voor het ‘traditionele’ pilletje voor mensen met psychosociale klachten. Deze patiënten bezoeken regelmatig de huisarts, maar een groot gedeelte van deze groep heeft geen medicijnen of een doorverwijzing naar de psycholoog nodig. De huisarts verwijst een patiënt bij Welzijn op Recept door naar de welzijnscoach of schrijft een recept uit voor activiteiten op het gebied van ontmoeting, sport of cultuur. De patiënt ontdekt hierdoor (opnieuw) van hem of haar gelukkig maakt.
Welzijn op Recept is een nieuwe en effectieve samenwerkingsvorm tussen zorg en welzijn.
De interventie
Welzijn op Recept stelt huisartsen in staat om een kwetsbare patiëntengroep
perspectief te bieden. Het voorziet in een groeiende behoefte en het toenemende
belang om psychosociale problematiek beter het hoofd te bieden door naast het
medische model de sociale interventie een volwaardige plek te geven in het
consult van de huisarts.
Huisartsen die het welzijnsrecept echt geïntegreerd hebben in hun werkwijze
zijn blij dat er voor psychosomatische klachten nu een passende doorverwijs-mogelijkheid
bestaat.
Wil jouw gemeente, organisatie of huisartsenpraktijk ook gaan samenwerken met het sociaal domein en spreekt de interventie Welzijn op Recept jou aan? Of werken jullie al met Welzijn op Recept en zijn jullie toe aan een dooronwikkeling en zoeken jullie nieuwe samenwerkingspartners? Wil je meer informatie over deze interventie en de mogelijkheden en kansen die het jou biedt, neem dan contact met mij op.